2013/03/04

VINKKEJÄ PÄÄSYKOKEISIINTänään alkoi sitten yhteishaku, ja oonkin paasannut Santulle jo muutaman kerran tänään, että sen pitää laittaa paperit menemään. Omalta osaltani haut suoritettiin jo viime keväänä, eikä mun onnekse tarvi enää tänä keväänä painia kirjastossa niitten "kiinnostavien" tekstien parissa. Mutta koska moni teistäkin selättää pääsykoe opuksia seuraavien kuukausien aikana, niin ajattelin jakaa teille muutamia vinkkejä, mitkä itse koin hyödylliseksi lukemisen aikana.
Niin ja jos jollain on päässyt menemään ohi, niin opiskelen Helsingin yliopistossa viestintää. Ajattelinkin koota teille tähän muutamia vinkkejä ihan sinne viestintään hakeville, mutta nyt alkuun ihan yleisiä vinkkejä !

 • Kenellekään ei varmana tule yllätyksenä, että sisäänpääsy, ainakin niille suosituimmille linjoille vaatii tosi paljon lukemista. Itse luin päästykoekirjan 9 kertaa ja sen lisäksi tuli tehtyä tosi paljon kaikennäköistä "oheistoimintaa" lukemisen tueksi.  Kannattaa käyttää koko aika hyödyksi, eikä lopettaa lukemista silloinkun tuntuu siltä, että osaa jo hyvin, voit osata vielä paremmin.
 • Aseta tavoitteita. Kirjoita jo vaikka viikonloppuna seuraavan viikon lukutavoitteet kalenteriin ylös. Ainakin itselläni tämä auttaa, sillä jos yhtenä päivänä jättää lukemisen vähemmälle, kertyy se muille päiville, ja haluan pysyä asettamissani tavoitteissa. 
 • Ainakin lopussa pelkkä lukeminen alkaa kyllästyttämään, joten tee muistiinpanoja, miellekarttoja ja listoja, jossa yhdistelet kaikki toisiinsa liittyvät aiheet. Ainakin näistä tuo viimeinen osoittautui todella hyödylliseksi kokeessa. 
 • Monissa pääsykokeissa yksityiskohdillakin on painoarvoa. Leikkaa paperista lappuja, ja kirjoita toiselle puolelle käsite ja toiselle selitys. Näiden avulla pystyt testaamaan osaamista myös itse.
 • Joskus saattaa tulla päiviä, jolloin lukeminen ei vaan yksinkertaisesti maistu. Lopeta jos tuntuu siltä, ettei mikään tartu päähän.
 • Pidä reilusti ainakin yksi vapaapäivä viikossa. Se piristää, ja vapaan voimalla jaksat paahtaa taas seuraavan viikon. Muutenkin kannattaa elää muutakin elämää, kuin sitä lukemista. Käy viikonloppuna ulkona kavereiden kanssa ja urheile, tai mikä on itselleen se rentouttavin juttu.
 • Lue ajatuksella. Itse luin n.3h päivässä, mutta oli joukossa myös muutama 8h lukupäivä. Tärkeintä ei ole kuitenkaan ne lukukerrat, tai siihen käytetty aika, vaan se, että keskityt siihen lukemiseen, ja todella omaksut ne asiat. Itselle tuli aluksi pieni paniikki, kun monet valmennskurssilta luki juuri 8-10h päivässä, ja kun omat lukumäärät eivät olleet edes puolia tuli hieman huono omatunto. Pääsin tästä huolimatta sisään, sillä ainakun luin luin ajatuksella.
 • Usko itseesi. Älä kuuntele muitten epäilyksiä siitä, kuinka vaikea linjallesi on päästä sisään tai muitakaan mollauksia. Jokaiseen kouluun pääsee kuitenkin joku sisään, ja se voi olla ihan yhtä hyvin sinä. Luota omiin taitoihisi.
Suosittelen kaikille valmennuskurssin käymistä, sillä ainakin omalla kohdalla se osoittautui kullan kalliiksi. Työ täytyy kuitenkin tehdä itse, mutta ainakin meillä Kannustimen kurssilla oli tosi hyvä henki ja meistä tuli kavereita. Kurssilla keskusteltiin asioista ja avattiin niitä vaikeimpia juttuja, saatiin joka kerta kotitehtäviä, jotka opettaja tarkisti seuraavalle kerralle. Kurssilla harjoiteltiin oikeaa vastaustekniikkaa, eikä mulla olis ollut mitään hajua, kuinka paljon hyvä vastaus vaatii työtä ja tarkkuutta. Vertailemalla omia pisteitä muiden pisteisiin pystyi myös seuraamaan vähän sitä, että missä kohtaa itse on sen lukemisen kanssa. Mulla ainakin tosi kilpailuhenkisenä kurssi antoi myös uutta pontta , kun sain kilpailla muita vastaan. 
Meijän kurssilta pääsi viisi sisään, joten mulla oli aloittaessa jo kaveriporukka valmiina :)

Täältä pesee sitten vielä vinkkejä viestintään hakeville.
 • Opettele koko kirja tosi hyvin. Itse huomasin kurssilla sen, että jokaikinen juttu kirjassa täytyi olla hallussa. Kaikki henkilöt ja vuosiluvut tulee osata.
 • Käsitteiden kanssa tulee olla tarkkana. Meidän opettaja sanoi, että jos kokeeseen tulee käsitteiden selitystä, tulee selityksen olla ihan sama mitä kirjassa on, lähes sanalleen. Kun mainitset esseessä käsitteen avaa se, vaikka se tuntuisi itsestäänselvältä.
 • Älä selitä kokeessa, mitään muuta kuin aineistoissa on ollut. Vaikka tietäisit kaiken asiasta jonkun muun yhteyden kautta, kirjota vain se mitä kirjassa oli.
 • Sisäistä asiat. Ainakin meillä viime vuonna koe oli todella soveltava. Vaikka osaisit kirjan ulkoa, se ei riitä ellet ymmärrä asioiden yhteyksiä toisiinsa ja muuhun maailmaan. 
 • Kirjoita kokeesa kaikki mitä päähän tulee. Pisteitä voi saada välillä oudoistakin jutuista, joten älä jätä mitään kirjoittamatta.
 • Viestinnän kokeessa myös tekstin rakenteesta saa pisteitä, joten siiteyteen kannattaa panostaa ja olla huolellinen.
 • Keksi itsellesi koekysymykset, ja lavasta itsellesi koetilanne. 5 tuntia kuullostaa pitkältä ajalta, mutta se ei ole sitä, ajankäyttöä kannattaa harjoitella. Vertauksena vaikkapa se, että ylppäreissä mä lähdin yleensä aina n. yhden aikaa, eli pari tuntia ennen kokeen päätymistä. Pääsykokeissa tein koetta 4,5 tuntia ja tarkistin lopun aikaa. Hitaille kirjottajille aika voi käydä tiukaksi. 
 • Niin kirja, kuin englanninkielinen tekti täytyy osata super hyvin. Molemmat ovat yhtä tärkeitä. 
Siinä olis mun vinkkejä :) Ihan hurjat tsempit kaikille ylppäreiden ja pääsykokeiden kanssa painiskeleville, ja laittakaa vaan kommentteja jos haluatte tietää vielä jotain lisää, tai kaipaatte tsemppausta, mä lupaan auttaaa parhaani mukaan. Ei sinne yliopistoon ole todellakaan niin vaikea päästä, kun mitä väitetään!


3 comments: